A gázai övezet és a Szabályalapú Rend vége

2/17/2024
Miklós Bubrik


Izrael és a Hamász közötti több, mint négy hónapos konfliktus során mindkét fél súlyos háborús bűnöket követett el és a több ízben megsértette nemzetközi jogot. Izrael indoklása szerint a Hamász felszámolása volt a cél, miután a szervezet felelős volt az október 7-i támadásért. Az Egyesült Államok és más nyugati országok támogatták Izraelt, katonai segítséget nyújtottak, és ellenezték az Egyesült Nemzetek tűzszünetre vonatkozó felhívásait. Továbbá, leállították a palesztin menekülteket kiszolgáló ENSZ Segély- és Munkaügyi Ügynökség finanszírozását, és elutasították Dél-Afrika Izrael elleni népirtási ügyét.

A gázai konfliktus és a nemzetközi reakciók, a globális emberi jogi rendszer és a nemzetközi jogállamiság eróziójának csúcspontját jelentik. Az Egyesült Államok "terror elleni háborúja" után - mely normalizálta a terroristák üldözésében való minden eszköz elfogadását - Izrael használja az USA támogatását a gázai háború üldözéséhez, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Az október 7-i események után a nyugati kormányok kiálltak Izrael mellett, de ahogy világossá vált, hogy Izrael gázai bombázása civilek ezreit ölte meg, váltaniuk kellett volna a retorikájukon. Bár a Biden-adminisztráció végül hangosabbá vált a palesztin civilek védelme iránt, korábban alábecsülte a gázai áldozatok számát és nem tett lépéseket az Izrael törvénytelen cselekedeteinek elítélésére vagy a tűzszünetre. A kormányzat nem szorgalmazta nyilvánosan az izraeli fegyverszállítás leállítását sem, és nem támogatta azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, amelyek segíthettek volna a civilek életének megmentésében.

Lépéseket lehet tenni ennek a legrosszabb forgatókönyvnek a elkerülésére. Kezdve mind Izrael, mind a Hamász valamennyi katonai műveletének azonnali leállításával, a Hamász által fogva tartott összes megmaradt civil túsz és az Izrael által jogellenesen fogva tartott palesztinok azonnali szabadon engedésével, valamint Gáza ostromának feloldásával. A Nemzetközi Bíróság ideiglenes intézkedéseit a gázai népirtás megelőzésére teljes mértékben végre kell hajtani. Izraelnek és legnagyobb támogatójának, az Egyesült Államoknak el kell fogadnia, hogy a Hamász megsemmisítésére szánt katonai hadművelet rendkívüli áldozatokkal járt a civilek életében és az infrastruktúrában, ami egyeztethető össze a nemzetközi joggal. Most minden eddiginél fontosabb, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze határozottan járjon el a konfliktusban érintett valamennyi fél által elkövetett bűncselekmények vádemelése érdekében.Sem a történelmi sérelmek, sem a közel-keleti és vitathatatlanul azon túli béke hosszú távú kilátásai nem kezelhetők olyan nemzetközi folyamatok nélkül, amely meghatározzák az izraeli apartheidrendszer lebontását, és lehetővé teszi az összes lakosság biztonságának és jogainak védelmét.

Foreign Affaris