India szeretne negyedikként Hold-missziót indítani

10/6/2023

India szeretné az elitek közé kerülni űrkutatás terén. A cél, hogy a Chandrayaan-3 misszió sikeresen landoljon a Holdon. Az indiai űrügynökség igyekszik már pénteken végrehajtani a kilövést.

A misszió keretein belül megpróbálnak egy holdjárót az égitest felszínére juttatni. Amennyiben ez sikeres lesz, az új kapukat nyithat meg a űrkutatásban, illetve India válna a negyedik nemzetté, aki sikeresen Hold-missziót hajtott végre.

A Chandrayaan-3 egészen csekély, mindössze 75 millió dolláros költségvetésből készült. Egy sikeres misszió Indiát olyan országok közé helyezné, mint az Egyesült Államok, Kína, illetve a Szovjetunió.

A verseny elég szoros. Japán például már majdnem sikeresen végrehajtott egy hasonló küldtést korábban ebben az évben, de elszámolták a magasságot, így a landolásnál elfogyott az üzemanyag — írja az Al Jazeera. Ugyanígy Izrael is kudarcot vallott a saját küldetésükben.

A mérnökök igyekeznek tanulni a Chandrayaan-2 misszió hibáiból. A rakéta sikeresen pályára állította a leszállóegységet, azonban az becsapódott a Hold felszínébe, még 2020-ban.

Amennyiben a projekt sikerrel jár, India első holdjárója 2023. augusztus 23-án fog landolni.