Mi történt ma „december 25” #1: Justin Trudeau du Canada

1/12/2024
Gábor Horváth-Müller

Justin Trudeau, 1971. december 25-én született Ottawában, Kanadában. Az előkelő politikai családba született, édesapja, Pierre Trudeau, Kanada miniszterelnöke volt. Justin 2015-ben vált az ország vezetőjévé, amikor a Liberális Pártot a kormányzáshoz vezette.

Trudeau fiatal, karizmatikus és progresszív politikusként vált ismertté. Az elnöksége alatt elkötelezte magát a sokszínűség és az inkluzív kormányzás mellett. Aktívan részt vesz a nemi egyenlőség, a klímaváltozás és a menekültválság kérdéseiben.

Az ismert Trudeau-doktrína szerint "a sokszínűség Kanada erőssége", és ez iránymutató az ő politikai döntései során. Bár támogatói szerint a modern, nyitott gondolkodású vezetőt alkalmanként  kritizálják ellenfelei túlzott politikai korrektségéért.

Trudeau politikai pályafutása alatt szembesült kihívásokkal is, például az SNC-Lavalin-botrányral, de továbbra is az egyik kulcspolitikusnak számít nemzetközi színtéren. Kanada politikai arculatának alakulásában és a globális kihívásokra adott válaszokban játszik fontos szerepet.