Napi memó: 12. szankciós csomag, transzisztriai hadgyakorlat, Japán-Maláj partnerség

1/12/2024
Gábor Horváth-Müller

Az Európai Unió tervezi egy 12. szankciós csomag elfogadását Oroszország ellen, mely tartalmazza a russzkij művek tilalmát és intézkedéseket a meglévő szankciók kijátszásának megakadályozására. Ausztria, kezdetben habozva, végül beleegyezett a szankciókba, miután Ukrajna felfüggesztette a Raiffeisen Bank International-t a "háborús nemzetközi támogatók" listájáról. Ugyanakkor néhány EU tagállam, például Németország, továbbra is bizonyos termékeket vásárol Moszkvától.

Hamas vezetők titkos találkozót tartottak Törökországban, ahol biztosították őket a biztonságról és hogy bizalmasan kezelik az információkat.

Moldova katonai gyakorlatokat tart a transznisztriánál, ahol az orosz támogatású terület mindössze 22 kilométerre van az ukrán határtól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Leningrádban katonai kerületet hoz létre, azzal indokolva, hogy Finnország belép a NATO-ba, de hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nincs szándéka háborúzni a NATO tagállamok ellen.

Kína, Szaúd-Arábia és Irán képviselőinek trilaterális bizottsága pénteken első alkalommal ülésezett Pekingben. Kína külügyminisztere üdvözölte Iránt és Szaúd-Arábiát, hogy egységesebb álláspontot érjenek el az iszlám országok között a Gáza-konfliktussal kapcsolatban. Kína korábban közvetítőként létrehozott egy megállapodást, amely normalizálta a viszonyt Rijád és Teherán között.

Japán és Malajzia bejelentette, hogy a kapcsolataikat teljes körű stratégiai partnerségre emelik. Egy hétvégén tartott találkozón Tokió további 2,8 millió dollárt ígért a malajziai partok menti tengerbiztonság fokozására az Új Szárazföldi Biztonsági Segély kezdeményezés részeként.

Forrás - GPF