Napi memó: Irán szíriai jelenléte, Blinken kínai látogatása

4/26/2024
Gábor Horváth-Müller

Irán csökkentette jelenlétét Szíriában az elmúlt hónapokban bekövetkezett izraeli légicsapások után, amelyeket széles körben Izraelnek tulajdonítanak. A hírek szerint Irán "visszavonta erőit Dél-Szíriából", beleértve Kuneitra és Daraa tartományokat, amelyek Izrael által ellenőrzött Golán-fennsíkkal határosak, de még mindig jelen van az ország más részein. Irán IRNA hírügynöksége tagadta a történetet.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken szerdán érkezett Sanghajba, ez volt az idei második látogatása Kínába. Blinken úgy nyilatkozott, hogy látogatása olyan területeket céloz meg, ahol az USA-nak "valós különbségei" vannak Pekinggel, és reméli, hogy előrelépést ér el olyan kritikus kérdésekben, mint a fentanil-kereskedelem visszaszorítása. Csütörtökön találkozott Sanghaj legfőbb városi tisztségviselőjével, a Kommunista Párt titkárával, Chen Jininggel, hogy megvitassák az USA aggodalmait a kínai "kereskedelmi politikákat és nem piaci gazdasági gyakorlatokat".

Azerbajdzsán nem szállított fegyvereket Ukrajnának, bár kérték, mondta az azeri elnök, Ilham Aliyev, válaszolva kérdésekre egy nemzetközi klímaváltozási konferencián. Aliyev hozzátette, hogy az országa humanitárius segélyt és 30 millió euró értékű pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának, és részt vesz Irpen városának, amelynek jelentős azeri népessége van, újjáépítésében. Arra is utalt, hogy a háború elkerülhető lett volna, ha az ukrán vezetők az évek során "normális kapcsolatokat" fejlesztettek volna ki Oroszországgal.

Kazahsztán és az Egyesült Királyság stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá egy találkozón az astanai brit külügyminiszter, David Cameron, és kazah kollégája között. Cameron azt mondta, hogy a megállapodás politikai, kereskedelmi és beruházási kapcsolatokat visz új horizontok felé a két ország között. Emellett bejelentette, hogy 50 millió font (62 millió dollár) fejlesztési támogatást nyújt Közép-Ázsiának a következő három évben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Frank-Walter Steinmeier német elnök tárgyalásokat folytattak Ankarában szerdán. Megvitatták a biztonsági, gazdasági és kulturális kapcsolatokat, és kifejezték szándékukat az együttműködés elmélyítésére, különösen a védelmi ipar és a turizmus terén.

Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország elnöke úgy nyilatkozott a fehérorosz Nemzeti Gyűlésnek, hogy a Nyugatnak elfogadnia kellene egy "döntetlen" eredményt Oroszországgal Ukrajnában, különben a háborús sújtotta ország "fennállása megszűnhet". Azt is mondta, hogy Oroszország nem hajlandó visszavonulni a Krímről vagy Ukrajna keleti régióiról.

Forrás - GPF