Napi memó: Irán több atomerőművet szeretne, Oroszország szemet vetett az afrikai kikötőkre

4/25/2024
Gábor Horváth-Müller

Irán további atomerőművek építését tervezi annak érdekében, hogy növelje az energiatermelő képességét és biztosítsa nemzeti energiabiztonságát, jelentette ki hétfőn Irán Atomenergia-szervezetének vezetője. Beszélt a Bushehr atomerőmű látogatása során, amely az elmúlt évtizedben 63 milliárd kilowattórát termelt elektromosságot. Ennek eredményeként Irán több mint 8 milliárd dollárt takarított meg a fosszilis tüzelőanyag-felhasználáson, ami egyenértékű 103 millió hordó kőolajjal.

Oroszország több kikötő létesítését tervezi Afrikában annak érdekében, hogy támogassa növekvő kereskedelmét a kontinenssel - közölte az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium egy képviselője. Moszkva konkrétan az algériai és az egyiptomi kikötőket fontolja meg Észak-Afrika eléréséhez, Tanzániát az keleten, és Szenegált a nyugaton.

Örményország szabadon dönthet a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) elhagyásáról, de kilépése késztetheti az összefogást a dél-kaukázusi régió biztonságának újragondolására, mondta Imangali Tasmagambetov, a CSTO főtitkára. A blokk vezetője, amelynek tagjai közé tartozik Oroszország, Fehéroroszország és három közép-ázsiai állam, felhívta a figyelmet a NATO és a Dél-Kaukázus országai közötti interakciók növekedésére. Bár az erőforrások és a képességek közötti különbségek ellenére Örményország kilépése megváltoztathatja a regionális hatalmi egyensúlyt, és a szövetségnek elemeznie kell a konfrontáció valószínűségét. Jereván februárban felfüggesztette részvételét a CSTO-ban.

Nagy-Britannia 2030-ig növeli védelmi kiadásait a bruttó hazai termék 2,5 százalékára annak érdekében, hogy a NATO második legnagyobb kiadója legyen - jelentette be Rishi Sunak miniszterelnök Varsóba tett látogatása során. Sunak szerint a világ a hidegháború óta a legveszélyesebb pontján van, az autokratikus Oroszország, Irán és Kína tengelyének demokráciára és a globális rendszerre jelentett fenyegetésére hivatkozva. A következő kilenc hónapban választások lesznek, és Sunak kormányzó konzervatívok dupla százas mértékben le vannak maradva az Munkáspárt mögött a közvélemény-kutatásokban. Azonban a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer azonos 2030-as célt tűzött ki védelmi kiadásokra.

Kínának növelnie kell "a nyugati régió magas minőségű fejlesztését", mondta el Xi Jinping elnök egy chongqingi magas szintű szimpóziumon. Nagyobb gazdasági nyitottságra szólított fel - belsőleg és külsőleg egyaránt - és gyorsabb fejlődésre szólította fel az Új Nemzetközi Föld-tengeri Kereskedelmi Folyosót, amely Nyugat-Kínát Délkelet-Ázsiával köti össze. Kína nyugati régiója magában foglalja Chongqing városát, hat tartományt és az ország összes öt autonóm területét - ami több mint Kína földterületének 70 százaléka -, és majdnem egynegyedét teszi ki a lakosságnak.

Forrás - GPF