Napi memó: Orsz gyakorlatok, Xi Yin Ping Francioarszágba látogatott

5/7/2024
Gábor Horváth-Müller

Oroszország bejelentette, hogy taktikai nukleáris fegyverek használatát szimuláló gyakorlatokat tart, miután Franciaország és az Egyesült Királyság múlt héten olyan megjegyzéseket tettek az Ukrajnai háborúról, amelyeket a Kreml "veszélyesnek" nevezett. Emmanuel Macron francia elnök egy csütörtökön megjelent interjúban kijelentette, hogy nem zárja ki a csapatok Ukrajnába vezénylésének lehetőségét, míg David Cameron brit külügyminiszter útja során Kijevben azt mondta, hogy Ukrajna képes lesz brit hosszútávú fegyvereket használni Oroszország elleni célpontok megcélozására. Az orosz Védelmi Minisztérium szerint a közelgő gyakorlatok válaszul szolgálnak a "bizonyos nyugati tisztségviselők provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire az Orosz Föderációval kapcsolatban." Hétfőn az Európai Bizottság belső piaci biztosa azt mondta, hogy az EU még az idén megnyit egy katonai innovációs irodát Kijevben a katonai szektorban való együttműködés erősítése érdekében.

Xi Jinping kínai elnök hétfőn érkezett Franciaországba egy két napos állami látogatásra. A francia elnök, Emmanuel Macron és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tárgyalásai során Xi Jinping kijelentette, hogy Európa kulcsfontosságú szerepet játszik a kínai diplomáciában, és fontos partner a pekingi modernizációs útban. Reményét fejezte ki, hogy Kína és az EU elkötelezettek maradnak a párbeszéd és az együttműködés mellett, elmélyítik a stratégiai kommunikációt és konszenzust alakítanak ki a kulcsfontosságú kérdésekben.

Oroszország és Sao Tome és Principe szigetállam aláírtak egy katonai együttműködési megállapodást. A megállapodás értelmében szándékuk megosztani a katonai jellegű információkat, együttműködni a katonai alakulatok műszaki támogatásában és a kalózkodás elleni harcban. Azt is tervezik, hogy közös katonai gyakorlatokat és egyéb eseményeket tartanak. Közben Oroszország szombaton harmadik teherszállító repülőgépe érkezett Nigerbe katonai felszerelésekkel, oktatókkal és humanitárius segélyekkel, amely országgal egyre erősebb kapcsolatokat alakított ki, mióta Niamey úgy döntött, hogy visszavonja katonai együttműködési megállapodását az Egyesült Államokkal.

Pénteken tüntetések törtek ki Badakhshan afgán tartományban, amint a helyiek összecsaptak a talibán biztonsági erőkkel, akik állítólag helyi gazdák ópium mezőit akarták elpusztítani. A lakosok "Halál a talibánnak!" kiáltásokkal folytatták a demonstrációkat az egész hétvégén. Százak tajik etnikumúak vesznek részt, követelve a talibán fegyvereseinek kivonulását a határ menti tartományból, amely Tádzsikisztánnal határos.

Két amerikai szenátor megerősítette Washington "elkötelezettségét" az iraki Kurdisztán iránt egy hétvégi látogatás során. Tárgyalást folytattak az iraki Kurdisztán elnökével, Nechirvan Barzanival, a régió és Bagdad iraki kormánya közötti feszültségekről. Barzani köszönetet mondott az amerikai szenátusnak a Kurdisztán iránti folyamatos támogatásáért, és hangsúlyozta az együttműködés további fejlesztésének kívánságát Washingtonnal.

Törökország Izraellel szembeni kereskedelmi felfüggesztése akár 18-24 százalékos élelmiszerár-növekedést is okozhat Izraelben az Izraeli 12 csatorna tájékoztatása szerint. Több termék hiányára számítanak.

Forrás - GPF