ÖSSZES PODCAST

A legnagyobb esemény az emberiség történetében - interjú Stuart Russell-lel

7/3/2023
|
Tamás Novák

2021. december 18-án az ENSZ-ben megszakadtak azok a tárgyalások, amelyek a gyilkos robotok felhasználását szabályozták volna. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a gyártó országok - USA, Oroszország - vállt vállnak vetve megvétózta az ügy napirendre vételét.


Stuart Russell, az amerikai Berkeley professzora évtized óta foglalkozik mesterséges intelligenciával. Peter  Norviggal közös könyvüket Mesterséges intelligencia - modern megközelítésben címmel 1995-ben adták ki először, amikor még mindenki az új Windows 95-től volt elájulva. 2017-ben az ENSZ genfi nagygyűlésére, amelynek napirendjén volt a gyilkos robotok betiltása, tanítványaival készítettek egy filmet Slaughterbots - címmel (https://youtu.be/9CO6M2HsoIA). Sokakat megrázott, hogy mi várhat ránk a közeljövőben.


Stuart Russell-lel sokat beszélgettünk. A filmükről, Midász király legendájának tanulságáról, hogy építsünk-e emberi kinézetű robotokat,  lehet-e morálról beszélni a mesterséges intelligencia vezette gépekkel kapcsolatban és végül, hogy mire tanítsuk meg a gyerekeinket.