Dánia új királyáról, X. Frederik-ről

1/14/2024
Zsanett Horváth-Müller

Három éves kora óta Dánia koronahercegeként ismerjük, a mai nappal azonban X. Frederik-ként fogja ismerni a világ, mint Európa legrégebbi monarchiájának a vezetője, írja a CNN. Új év estéjén érkezett a hír, hogy a regnáló dán királynő, II. Margit 2024 elején lemond. II. Erzsébet 2022-es halálát követően II. Margit volt a leghosszabb ideig regnáló uralkodója Európának.

Frederik 1968-ban született. Krebs' Skole elit privát iskolában tanult Koppenhágában, később Normandiában is tanult egy bentlakásos iskolában. Gyermekkorában visszahúzódó volt és nem érezte jól magát a kamerák előtt, azonban a 90-es években már úgy ismerhettük, mint a bulizó herceget. 1995-ben szerezte meg politikatudományok diplomáját a Aarthus Egyetemen, ezzel ő lett az első dán uralkodó, akinek mesterfokozatú (MA) diplomája van. Frederik a dán hadseregtől katonai kiképzést is kapott, valamint Ironman futóversenyen is részt vett.

Frederik népszerűsége tagadhatatlan, azonban különböző kihívásokkal is szembe kell majd néznie. Elsőként be kell bizonyítania azt, hogy készen áll az uralkodásra.