MEGJELENT CIKKEK

Irán egy évvel Mahsa Amini halála után

Egy évvel ezelőtt Masha Amini, huszonkét éves kurd származású lány Teheránba utazott, hogy meglátogassa az iráni fővárosban tartózkodó bátyját. Szeptember 13-án az esti órákban családtagjai társaságában a városban sétált, mikor letartóztatta az Erkölcsrendészet a hidjáb-viselési szabályok megsértése miatt. Mahsát betuszkolták egy rendőrségi furgonba, testvérének pedig azt mondták, hogy egy rövid „eligazító órán” kell mindössze részt vennie és egy óra múlva kiengedik. Nem sokkal később a férfit arról tájékoztatták, hogy a húgának agyvérzése és szívrohama volt a rendőrségen, ami miatt át kellett szállítani a Kasra Kórházba. A lány ekkor már kómában volt, két nappal később pedig elhunyt.

Több

Reflections on the Pope’s official visit to the land of eternal blue sky

From his five-day visit, Pope Francis met high-rankings officials such as President of Mongolia, U. Khurelsukh, started his brief ministership, participated inter-faith dialogue, and encouraged charity works. There are several questions circulating around the Pope’s visit: Why is it historically significant for Mongolia? What are the positive consequences for Mongolia and Vatican? What is prospective relation between Mongolia and Vatican?

Több

Lehullóban a jégfüggöny – Oroszország a Jeges-tengeren köti össze a Balti-tengert Ázsiával

Egy másik probléma az idővel van. Nincs gyakorlati értelme a Szuezi-csatornán keresztül Európából Kínába több mint két hónapig oda-vissza hajózni. Az északi hajózási útvonal pedig szintén olyan alternatív megoldás, amivel Oroszország nemcsak teljes egészében kikerülheti a problémás Szuezi-csatornát, de majdnem két héttel rövidebb utat is biztosít a kereskedelem számára, ellentétben a Tokióból Hamburgba tartó és a Szuezi-csatornán áthaladó szállítással.

Több

War in Ukraine and the nature of news — Why reputable media keep failing at war news stories

With the second year of war in Ukraine dragging on with brutal trench warfare, with the only strategic change during this summer being Russia getting completely stopped at its main direction of attack in Bakhmut and Ukraine going on the offensive, it seems big western media are getting desperate for headlines and stories that draw attention.

Több

Vissza a Holdra — USA-Kína Űrverseny

Több, mint ötven évvel az legutolsó Holdra lépés után Kína és az Egyesült Államok között egyre élesedik a verse

Több

Utópia — Az elképzelhetetlen jövő

Sokan azt gondolják, hogy egy utópia létrehozása lehetetlen, sokan pedig úgy gondolják lehetséges. Személy szerint azt gondolom, hogy a probléma magával az absztrakt elképzeléssel van, nem a megvalósíthatósággal. Ha belegondolunk: Hányan tudnánk pontosan leírni, hogy milyen is egy utópia?

Több

Can India reshape the outlook of the Indo-Pacific region?

Since the independence of 1947, India experienced phases of turbulent times: partition, civil unrest, wars, economic hardships, and post-colonial dilemma. Despite its initial setbacks, India made tremendous effort to reconstitute what it is supposed to manifest: one of the key players on the global politics according to its own vision.

Több

Norway as Europe’s biggest energy supplier in 2022

With the war the situation changed dramatically: in 2022 only 24,65% of the gas import came from Russia, meanwhile, Norway provided 24,9% of it and the LNG (US, Qatar and Nigeria) was standing at 25,7%.

Több

Olajmonarchiák és a sportwashing

Hogyan és miért használják fel az Öböl-menti országok a sportot a geopolitikai jelentőségük növelésére?

Több

Ellenségek, Barátok és Üzlettársak:A Trump-elnökség külpolitikája

Trump, ahogyan a mémek is állítják, figyelemre méltó fenyegetésnek tekintette és tekinti Kínát az amerikai hegemóniára. Hasonlóan Észak-Korea is egy fontos pontot képvisel az amerikai külpolitikában. A legfontosabb probléma azzal a megszokott „Made in China” cetlivel kezdődik. A probléma Trump szerint dióhéjban annyi volt, hogy a kereskedelem az adott körülmények között Kínával előnytelennek ígérkezett.

Több

A hajók a temetőben strandolnak -hol végzik a világkereskedelem zászlóshajói?

Az elfogyasztott táplálékkal együtt például a szennyező anyagok is a fogyasztóba jutnak, aminek hatására a teljes tápláléklánc érintetté válhat, a globális élelmiszerkereskedelem révén pedig szinte bárki.

Több

A korrupció helyzete Ukrajnában

Az ukrán helyzet végtelenül komplikált, de a korrupciót követve rá lehet találni pár fontos igazságmorzsára. Ahogyan szokás okolni a politikában a jobb vagy bal oldalt, itt fontos, hogy ezek a dimenziók csak részben érvényesülnek. Fontosabb az etnikai konfliktus, a nyitás iránya és az elit-nép törésvonal. Az ukrán politikai szituáció eltekintve a háborútól nagyon idegennek tekinthető.

Több

The Future of the Norwegian-German Relationship in the Context of Emerging Norwegian Gas Supply

Norway is a significant supplier of oil and gas to the world market, technically, all of the oil and gas produced on the Norwegian shelf is exported. About 95% of the gas is exported via pipelines to the EU and UK. Modern Norwegian society was largely shaped by company and governmental profits from the sales of oil and gas.

Több

Tüntetések napjainkban - miért vonulnak utcára a világ népei?

Az elmúlt hetekben hangos volt a média a világ országaiban zajló tüntetésektől. Ezen cikkek azt a benyomást keltették, hogy Franciaország, Irán és Izrael igencsak hasonló helyzetben van: a fő probléma mindenhol a demokrácia hiánya, mivel az egész országban tiltakoznak a rendszer ellen.

Több

The relationship between the European Union and Norway in the context of energy supply

In 2021, oil and gas production accounted for 21% of Norway's GDP and 51% of Norway's exports. Norway has 10 gas pipelines directly connected to the European Union, including Germany, Belgium, France and recently Poland.

Több

Edukáció vagy Indoktrináció? - Ron DeSantis oktatáspolitikája

Mit oktasson a tanár? Az ami igaz, mondaná ezt mindenki, de hogy mi igaz az vitatható, és ezért, ha valaki igazságra oktatja a gyerekeket (vagy mást), az mindig az igazság tolmácsává válik. Egy polarizált társadalomban egyre inkább elcsúszik a határ, és mindenki a saját valóságában találja magát.

Több

Japán újrafegyverkezése – a szigetország, melynek újra katonai nagyhatalommá kell válnia

A csendes-óceáni biztonságpolitikai rendszer komoly változásának előszele volt, amikor a japán kabinet 2022 decemberében bejelentette: mintegy 315 milliárd dollárral kívánja növelni katonai kiadásait az elkövetkezendő öt évben. A tervek tényleges megvalósítása esetén Japán a világ harmadik legnagyobb katonai hatalmává válna a hadsereg kiadásai tekintetében, ez pedig pozícióba hozná az Egyesült Államokat a Kínával folytatott hatalmi harcaiban Kelet- és Délkelet-Ázsiában. A japán társadalom többsége ugyan támogatja a kormány döntését, azonban a fejlesztések finanszírozásának kérdése megosztja a már így is nagy államadóssággal rendelkező országot.

Több

Turkish election: Kilicdaroglu or Erdogan?

The anniversary of the 100th year of the Republic is coming closer. The Republic of Türkiye will decide its future tomorrow. As the election comes closer, the fate of the nation draws near.

Több

Developed world: We are running out of people

Why would President Macron push these controversial reforms? Macron’s cabinet argues that it is meant to protect social security and eradicate the deficit.

Több

Vlagyimir Putyin nyugdíj birodalma — Amikor még Putyinnak is óvatosnak kell lennie

Amíg az emberek a világbajnoksággal voltak elfoglalva, addig a Kremlin megemelte a nyugdíjkorhatárt 60 évről 65-re a férfiak esetében, míg a nőknél 55-ről 63-ra – bár ezt később visszacsökkentették elvileg 60-ra. Ezelőtt az orosz nyugdíjkorhatár volt a világon az egyik legalacsonyabb a maga átlagos 57,5 évével, majd egy pillanat alatt a világ egyik legmagasabb korhatárát érte el átlag 64 évvel.

Több

Ron DeSantis az új Trump vagy valami egészen más?

A könyvben többször is, mint „tervrajz” referál Floridára. Látszólag nem csak, hogy büszke kormányzói teljesítményére, de innen is ered a szlogenje „Make America Florida” (Legyen Amerika Florida), ez a trumpista szlogenre épít: Make America Great Again (Tegyük újra nagyszerűvé Amerikát). a könyv alcíme is azt mondja, hogy Florida a kulcs Amerika újraélesztésére.

Több

The project of integrated armies of the Netherlands and Germany

The merge of the Dutch and German armed forces not only highlights a successful close military cooperation on a regional level but also can be viewed as a key component of a Common European Defence Policy. Integrated armies could deliver high operationalization what NATO has, and would facilitate the possibility of a successful, coordinated response.

Több

Megtörik az átok? — Guyana és az olaj története

Georgetown jelenlegi célja, hogy minél hamarabb elérjék az 1 600 000 hordó olaj kitermelését naponta. Az olaj mellé még kiaknázatlan földgáz tartalékok is párosulnak, ami azt jelenti, hogy Guyana még csak a növekedése elején jár.

Több

Hormuz Strait: The most vulnerable point of gas and oil politics

If the military conflict in Ukraine would not favor Russia well, it might implement dangerously risky actions that may harm the global economy. One of the strategies could be persuading Iran to block the strait to inflate the gas prices during the preparation period of winter in Europe. If Iran attempts to block off the strait, it might not only harm the global economy, but it might seal the final prospect of future energy security for the EU.

Több

A harcból sosem elég — A Pax Russica vége

Oroszország szétesése egyelőre elég valószínűtlen szcenárió lenne, de az biztosan látszik, hogy a környező államok befagyott konfliktusai elkezdtek felolvadni. Az elkövetkező idők kérdése, hogy milyen módon rendeződnek majd át a hatalmi viszonyok az orosz periférián.

Több

A view on the protests in Tbilisi, Georgia on March 7-9

Many actors with different political positions stood together, as the government’s tendency to consolidate its authoritarianism is a threat to public participation and to any future debate about preferable policies or state arrangement.

Több

Verseny Afrikáért — Partner vagy gyarmat?

Afrika országai most számtalan vetélytárs ajánlatai között válogathatnak és kiválaszthatják a legkedvezőbb ajánlatokat. Ha nem tetszik egy ajánlat, akad számtalan másik partner, akik jobbat ajánlhatnak és egészen biztosan fognak is, hiszen most mindenki a lehető legnagyobb befolyás megszerzésére törekszik vagy fog törekedni a kontinensen. Ha úgy tetszik, Afrika kegyeiért verseng mindenki, és valójában a kontinens országai diktálják a feltételeket.

Több

A függetlenség művészete — Interjú Krasznai Mártonnal

A háború még egy hatalmas változást hozott a regionális politikába. Közép-Ázsiát sokszor emlegetjük egy egészként, de nem szabad elfelejteni, hogy itt öt országról beszélünk – hatról, ha Afganisztánt is belevesszük –, amelyek között azért bőven volt egyet nem értés a múltban. Oroszország ukrajnai agresszióját látva azonban megerősödött a közép-ázsiai államok regionális kooperációra való hajlandóság.

Több

Betekintés: A nemiség kérdése

Ezerszöget (ezer szöggel rendelkező sokszöget), ha magunk elé veszünk körnek hívjuk, mégsem helyes, mert nem fektettünk bele mély munkát, hogy megértsük természetét. Nem tudjuk, hogy ha az utcán egy nőre nézünk az valóban, nő-e? Viszont ez nem egy új jelenség, mert sohasem tudtuk, mindig is csak indukáltuk, hogy ez a tény, mert számíthattunk arra, hogy a nők és a férfiak konformálódnak a gender sztereotípiákhoz és szabadság és individualitás nélküli életet élnek.

Több

European Defence and the Russian Invasion of Ukraine

The reliance on external sources poses a significant risk to the European Union's security, as it makes the defense supply chain vulnerable to geopolitical tensions, trade restrictions, and supply disruptions. According to a report by the European Parliament called Critical Raw Materials Resilience, the EU is heavily dependent on non-EU countries for critical raw materials like rare earth elements, which are essential in the production of many high-tech defense technologies such as drones, lasers, fighter jets or tanks.

Több

The planetary revolution

There are unlimited options in space and although most of them sound unfeasible now, we must keep in mind that once we start, there is no going back. Just like with other revolutions in our history, the first moon base will be created, our lives will be changed drastically. There are a lot of aspects we have to talk about, but this article is only an introduction to what the planetary revolution will bring. There is terraforming, asteroid mining, spaceports, discoveries, new political systems, new economic opportunities, and things we cannot even imagine yet.

Több

Hegyek, völgyek és tálibok

Afganisztán egyértelműen az iparán keresztül tud majd kikerülni az örök nyomorúságából. Afganisztán hatalmas mennyiségű ásványkincs készletet rejt, amelyre a világnak is nagy szüksége van. Ugyan a bányaipar nem jelent végső megoldást, kezdetnek tökéletes. A kérdés az, hogy a tálib kormány képes lesz-e valaha is a jövőbe tekinteni és a bányaiparból befolyó összegeket más iparágak fejlesztésébe fektetni. Nem reális, hogy a jelenlegi maradi gondolkodású, teokratikus államot építő kormány újabb technológiákba fektetne, még kevésbé a szolgáltatóiparba. A tálibok gondolkodása egyszerűen nem teszi lehetővé a progresszivitást, emiatt még akkor sem fognak előre jutni, amikor már valamennyire stabilizálódott az állam.

Több

The potentials and challenges of a new nuclear era

Despite clear benefits, having nuclear is easier said than done. A study from 2021 highlighted long research, licensing, planning (around 5000 hours of staff time), and construction times (on average between 7.7 and 10 years) as the main limitations of nuclear expansion, besides drawbacks such as the risk of catastrophic accidents, proliferation, and radioactive waste. Let alone the huge amount of capital required for the whole process, which tends to be 2 to 3 times higher than planned. With the dawn of small modular reactors (SMRs) in the commercial sector, this might change for the better.

Több

Regény a demokratikus deficitről és az európai identitás egy (lehetséges?) alapjáról

Ismerve Fenia hozzáállását a kultúrához, világosan látszik, számára a projekt nem más mint ugródeszka ahhoz hogy annak sikere függvényében tovább léphessen, el a kultúrától. A projekt kidolgozásának oroszlánrészét munkatársai végzik, akik szintén kellő enerváltsággal állnak a témához. A kezdeményezés végül egy másik főszereplőnk Martin Susman kezébe kerül, lévén ő volt az egyedüli személy az osztályon, aki konstruktívan állt a projecthez. Kezdeti ötlettelenségét követően, egy auschwitzi kötelező kiküldetés alatt megvilágosodik, és rájön, miről kell szólnia az ünnepségnek. Az elképzeléssel az olvasó Fenia és Martin párbeszéde során ismerkedik meg:

Több

Új korszak köszönt be Közép-Európában a cseh elnökválasztással

Csakúgy mint Magyarországon, az államfői tisztség Csehországban is elsősorban ceremoniális és szimbolikus jellegű. Az elnök legtöbb döntésének érvénybe lépéséhez szükség van miniszterelnöki jóváhagyásra, így elsősorban a miniszterelnök, a miniszterek, a Cseh Nemzeti Bank tagjainak, illetve az Alkotmánybíróság tagjainak kinevezéséért felel, és ő Csehország hadseregének főparancsnoka is.

Több

Afrika világháborúja: A Kongói Demokratikus Köztársaság a lőporos hordó

Ahhoz, hogy megértsük mi zajlik a KDK-ban, ahhoz meg kell értenünk az ország turbulens múltját és a jelenlegi érdekharcokat. A gyarmatosítás nem volt előnyös egyetlen afrikai ország számára sem, de voltak, akik jobban jártak vele, mint mások. A volt angol gyarmatok általánosságban a mai napig jól teljesítenek. Ez részben annak köszönhető, hogy az angolok viszonylag nagy teret engedtek a gyarmataik önkormányzatainak. Ezáltal a későbbi demokráciák alapjai már le lettek fektetve még az államok függetlenedése előtt.

Több

EU Enlargement and Neighbourhood Policy regarding North Macedonia and Albania

Given their similar geographical position, economic and cultural backgrounds and analogous difficulties, the two countries seem to pace each other on the road to becoming European Union member states. Their concurrent or separate integration was even a debated question among member states in the past. The above-mentioned characteristics and difficulties noticeably align.

Több

Malevil: A geopolitikai elemzés alapjai II.

A geopolitikai elemzéseknél mindig figyelembe kell venni a fegyveres erőket. Mint már azt tisztáztuk az erő a hatalom alapja. A mai világban ez kevésbé feltűnő, hiszen többször folyamodnak a nemzetállamok gazdasági hadviseléshez, mert így sokkal költséghatékonyabban tudják az ellenfelet megadásra kényszeríteni. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a gazdasági szankciók vajmi keveset érnének, ha nem állna mögöttük egy ütőképes hadsereg.

Több

EU Enlargement and Neighbourhood Policy in connection with North Macedonia and Albania

Albania and North Macedonia, one being a former Yugoslavian member state, and the other also heavily influenced by Russia, does not have many allies in the Union, however they both are members of the NATO, which does give them a bit of advantage. Since the decision of enlargement is one that has to be made unanimously, disputes between countries can become the sole reason one cannot be accepted into the European Union.

Több

Malevil: A geopolitikai elemzés alapjai I.

A mai világban is az erő az, amely végső soron minden stabilitás alapja. Ide vehetjük Max Weber állam definícióját is miszerint „az állam az az intézmény, amely egy meghatározott területen belül rendelkezik a fizikai erő legitim használatának monopóliumával.” A modern államok alapja is az erőszak, csak egyéb eljárások kellenek ahhoz, hogy az alkalmazására sor kerüljön.

Több

Crime and Punishment – How Albania’s and North Macedonia’s criminal activity hampers their EU acces

The European Commission’s 2021 report refers to Albania’s judicial system as ’moderately prepared’, commending the appointment of new judges to the Constitutional Court, the advancement of the vetting process and the fight against corruption and organized crime. According to the report, the country has tightened cooperation with EU Member States and agencies like Europol, implemented a new national counter-terrorism action plan, compatible with the EU’s Joint Action Plan targeting the Western Balkans. Despite adopting new strategies against criminal activity, the report finds Albania’s efforts lacking in many aspects, suggesting further cooperation and consistency.

Több

Hidegháború(k) a forróságban - Mi zajlik a Közel-Keleten?

A legtöbb konfliktus elemzésénél a nyomozás általában elvezet a problémák gyökeréhez és ezekből kikövetkeztethető a megoldás. Ebben az esetben viszont már akkora a káosz, hogy valójában nincs reális megoldás, ahol a Közel-Kelet nyugodtabb vizekre evezhetne. Ebben az esetben már nem csak a megoldás nem világos, de maguk az okok sem. A kutatást ezen a téren nem segíti elő az információk hiánya és a megkérdőjelezhető adatok tömkelege.

Több

Európa és az LNG

Az infrastrukturális hiányosságokat jól szemlélteti, hogy a világ negyedik legnagyobb gazdaságának, Németországnak, nincsen semmilyen LNG import kapacitása. Ezt orvosolva, a német kormány szeptember elején egy ötödik úszó LNG tároló és újra gázosító létesítmény megvételét jelentette be, amiből az első kettő várhatóan decemberre vagy január elejére lesz üzemképes.

Több

Növekedni kell mindenáron - Dmitrij Gluhovszkij Poszt c. regényének elemzése

Nagyon fontos megérteni, hogy ez a filozófia nem választott út, hanem a történelem során beépült intézményi-gén, ami miatt az orosz nemzet számára a biztonság az első és legfontosabb. Az oroszok fejében a biztonság még a jólétet is felülírja, mert ez az a mentalitás, ami az ország megőrzésnek sikeres módja volt mindeddig. Oroszország a sarokba szorított medve, amely mindig támad, ha veszélyben érzi magát.

Több

A Negyedik Tajvan-szoros válság? - véleménycikk, II.

A Tajvan-konfliktus körül a legfontosabb kérdés a mikor. Hszi Csin-ping kínai elnök látva a nemzetközi támogatást Ukrajna irányába és az egyre csak növekvő amerikai támogatások mértékét, szeptember elején arra utasította a kínai hadsereget, hogy 2027-ig érjenek el arra a szintre, amivel erővel vissza tudják majd venni a szigetországot.

Több

Néha egy szövetséges veszélyesebb, mint egy ellenség - Kína és Oroszország viszonya

Az orosz-kínai közös hadgyakorlatok, leple mögött valójában ingatag szövetség áll, amelyet egyedül a nyugat iránt érzett közös gyűlölet táplál. Hiába a színjáték, a rövidtávú érdekeket a hosszútávú érdekek úgyis felül fogják írni. Amerika távol van, Oroszország és Kína viszont közel és emiatt sokkal nagyobb veszélyt jelentenek egymásra, mint amekkorát Amerika bármikor is fog. Bizony vannak olyan szövetségesek, amelyek veszélyesebbek akár az ellenségeknél is.

Több

A stabilitás alapja, a víz - Közép-Ázsia és a Közel-Kelet vízügyi összehasonlítása

Ez a vízelvezetés sokszor rettenetes minőségű csatornákon keresztül történt, ami elképesztően nagy vízveszteséghez vezet még ma is. Másfelől viszont ez a vízelvezetés okozta az Aral-tó pusztulását, amit mára közös erőfeszítéssel sikerült részben helyrehozni, de legalábbis megállítani az eltűnését. A végére még hozzátenném, hogy Közép-Ázsia sem éppen a világ legnyugodtabb területe, tehát kisebb konfliktusok itt is előfordultak, plusz az Amu-darja vize Tádzsikisztán és Afganisztán határán ered, ami még egy sor problémát von maga után.

Több

A Negyedik Tajvan-szoros válság? - véleménycikk, I.

Tajvan ezzel szemben, mely 2021-ben a világ nyolcadik legdemokratikusabb országának számított, ennek az ellenpéldáját mutatja meg. Azt, hogy nincs szükség egy, a társadalom minden szintjére beférkőző politikai pártra, egy vasököllel uralkodó kormányzatra, és egy mindenek felett álló császárra sem. Azt, hogy mindezek nélkül is lehet nagy és erős egy ország.

Több

Kenyeret!

Az Ukrajnában rekedt búza nem megfelelő körülmények között már három hónap után meg tud romlani, azonban egy olyan tárolóban, ahol a hőmérsékletet és a páratartalmat is kontrollálják akár másfél évig is eláll. Ettől függetlenül a cél az, hogy minél hamarabb elszállítsák onnan, elvégre nem tudni, hogy a háború milyen mértékben befolyásolhatja az ideális körülményeket, gondolok itt bombázásokra vagy áramkimaradásokra. Tehát milyen lehetőségek is vannak?

Több

A XXI. század konfliktusai és az új világrend

Grönland függetlenedése pedig nagyon is elképzelhető, mivel nem akar a helyi inuit lakosság a nagyhatalmak játszóterévé válni. 2040 körül az északnyugati átjáró is hajózhatóvá válik, amely új távlatokat nyit a kereskedelemben. Az Antarktiszon stabilabb a jég, illetve az 1959-es szerződés értelmében csak kutató-tevékenység folytatható a területen, így nem várható, hogy konfliktusgóc lesz a Déli-sark, dacára annak, hogy sok ország él területi követeléssel a területen.

Több

Banánnak áll a világ - Egy közép-amerikai puccs történelmi szimbolizmusa

Kevésbé megmosolyogtató már azonban az az 1952-es jelentés, melyet a United Fruit megrendelésére készített a Polip propagandatáborát erősítő John Clements-hez köthető Clements Associates. A riport a kommunisták hatalomátvételét vizionálta, megalapozatlan tények és egyéb, nem kimondottan tudományosnak nevezhető tartalmak kíséretében. A dokumentum több döntéshozó kezében, valamint a külügyminisztériumban is megfordult.

Több

Atomenergia és földgáz - zöld vagy nem?

Annak a fontosságát, hogy a valóban megújuló energiák több befektetést kapjanak, mint a földgáz, a Bizottság 2018-as tanulmánya is mutatja. A Zöld Megállapodásban és a Párizsi Egyezményben vállalt célok eléréséhez a befektetések támogatása helyett radikálisan csökkenteni kellene a földgázhasználatunk mértékét.

Több

Fegyver Mekdánelc

Ezzel együtt sem jelenthető ki az, hogy nincs szükség segítségnyújtásra, azonban roppant körültekintően kell azt megtenni. Minél hamarabb érdemes segítséget nyújtani, ki kell használni azt, hogy még hatalmon van egy kormány, amely kellőképpen kézben tudja tartani az eseményeket.

Több

Kasszandrák a háború előtt

"A Nyugatnak meg kell értenie, hogy Oroszországnak Ukrajna sohasem lesz egy idegen ország. Az orosz történelem a Kijevi Nagyfejedelemséggel indult el... Bármennyire is nehéz, Putyinnak meg kell értenie, hogy a katonai megoldás egy újabb hidegháborúhoz vezet. Az Egyesült Államoknak pedig meg kell tanulnia, hogy Putyint ne egy aberránsként kezelje... Ha ezek nem valósulnak meg, akkor elkerülhetetlenül sodródunk majd a konfliktus felé. Aminek hamarosan eljön majd az ideje. "

Több

Fegyverkezési spirál és körkörös civilizációk

Ha fenntartjuk a feltételezést, hogy a dinoszauruszok az USA-t és a Szovjetuniót, akkor a hangyáknak Kínát kell, ugyanis Kína volt az, aki a hidegháború alatt mindkét féllel komoly interakciót folytatott. Eleinte a Szovjetunió szövetségeseként, majd a 60’-as évek végén bekövetkező szakításukat követően egyre inkább az USA-val találtak egymásra, ami mindkét fél számára komoly stratégiai előnyökkel szolgált.

Több

A nemzeti parlamentek szerepe az európai demokrácia megerősítésében

A sajátosságok és egyéni identitás meglétét jelzi az is, ahogyan a különböző parlamentek saját modelljükön keresztül szűrik át az egyes EU-s normákat. Példa erre a dán Folketing, valamint a brit House of Commons/Lords, amelyek csatlakozásuktól kezdve igen erős befolyással bírnak, a közösségi döntéshozatal nyomon követése kiemelt fontosságú.

Több

Megszámláltattál - És hijjával találtattál

Az egyik, az orosz-ukrán konfliktus, a másik pedig az észak-afrikai országokban jelen levő konfliktusok. Az utóbbi fontosabb az EU jövője miatt, mert az illegális migráció főútvonaláról van szó. Az Európai Unió érdekérvényesítése ezen országokban nagyon alacsony. A Földközi-tengeren a migráció miatt szükség lenne egy erős jelenlétre (ugyan a Frontex jelen van, de nem elég hatékony), de a közös hadsereg hiánya miatt a tagországok döntik el, hogy a határok védelmét, mekkora mértékben védik.

Több

Az Egyesült Államok kivonulása csak a kezdet volt

Éppen ezért választotta Moszkva a diplomácia és elrettentés kombinációját. Elvégre az amerikaiak kivonulása nem csak lehetőségeket teremtett más hatalmaknak, de különböző terrorista csoportok megjelenését is eredményezheti. Így Oroszország elemi érdeke, hogy a tálibok stabilizálni tudják az országot.

Több

Orosz sci-fi, orosz lélek? - Dmitry Glukhovsky disztópikus világai

“Azt hiszed, az emberek nem tudják így is az egészet? Hiszen ebben élnek. Nem akarnak emlékezni rá, még csak az kéne hogy olvasni is ilyet akarjanak… Nem kell őket ezzel a szarral tömni. Hősökre van szükségük. Mítosz kell nekik. Mit meséljek én itt nekik? Hogy egy maréknyi bürokrata időtlen idők óta irányítja őket? Hogy feleslegesen kuksolnak itt a metróban? Hogy semmit sem tehetnek? Ez csak paranoiához vezet. Csak sötétség. Nekik pedig fényre van szükségük… Hát te mit mondasz nekik?! Az igazság helyett?! (kérdezi Artyom). Hogy én?, nekik? Én… Legendát. Artyomról.”

Több

Veszedelmes viszonyok

Az orwelli előrejelzés 1948-ban, a mű születésének évében, a végtelen, három pólusú globális konfrontációról még korai volt, de az alapja megvolt, mára pedig létrejött, 2021 tehát joggal az új 1984.

Több

Moszkva és Oroszország

Akkor, gyerekfejjel nyilván nem érthettem mindennek történelmi jelentőségét, de emlékeim vannak erről az időszakról. A hiánygazdaság utolsó éveiben érkeztünk mi Oroszországba, pontosabban akkor még a Szovjetunióba.

Több

A dél-kaukázusi drónháború

Azerbajdzsán terve az volt, hogy egy délről északi irányba tartott offenzíva keretén belül elfoglalják a stratégiailag fontos Lachin folyosóját, amely a legközelebbi pont Hegyi-Karabah és Örményország között. Annak érdekében, hogy mindez sikerüljön, Baku hasonlóan megosztott hadműveleti koncepciót követett. A hadműveletek első prioritása az örmény légvédelmi erők megsemmisítése és a légi fölény kialakítása volt.

Több

A kampánydalok esszenciájáról amerikai példákon keresztül

A zene már az ember történelmének kezdetén is kifejezetten fontos szereppel bírt, mely szerep az idő folyamán nem igazán változott meg: a közösség összetartozásának prezentálásának egyik eszköze. A kampánydalok tehát erősíthetik az adott közösség tagjaiban az összetartozást, kölcsönös függést és segítségnyújtást.

Több

Ausztrália, mint egy jövőbeni hadszíntér kulcsa II.

Ausztrália valóban egy erős középhatalom, aki könnyen elbánna más középhatalmakkal mivel egy jól felszerelt, professzionális hadserege van. Azonban Kína ellen nem sok esélye lenne erős szövetségesek hiányában, így nem véletlen, hogy nem csak az Egyesült Államokhoz közeledik, de a régió egyéb meghatározó országaihoz is, mint Japán vagy India.

Több

Zordság és kedély

Először azt hittem, hogy a reggeli kávétól indultak be a népek, de aztán észreveszem, hogy itt már mindenki a leszálláshoz készülődik. Hiába, az orosz utazás dinamikája más. Egy három napos út végén az utolsó négy órás készülődés pont annyi, mint amikor valaki Szegedről a Nyugatiba utazva Zugló után felveszi a kabátját.

Több

Ausztrália, mint egy jövőbeni hadszíntér kulcsa I.

Mindemellett komoly diplomáciai sokk is történt, mint amikor a Kínai Külügyminisztérium egyik hírhedt „farkas diplomatája” Zhao Lijian, olyan manipulált képet tett közzé a Twitteren, ahol egy ausztrál katona kést tart egy afgán gyerek torkához, utalva ezzel az ország háborúban elkövetett bűntetteire.

Több

Jemeni polgárháború: felkelők, drónok, rakéták

Az, hogy a húsziknak ilyen színes palettája van a fegyverek terén, elsősorban saját innovációjuknak köszönhető, amiben nagy szerepe van az internetről rendelhető megannyi technikának és fejlett eszközökhöz (szoftverekhez, mikrocsipekhez) való könnyű hozzáférhetőségnek, amit az innováció demokratizálódásának nevezhetünk. A siker receptje tehát: ötvözni egy alap hozzáértést a már meglévő fegyverrendszerekkel, Irán által becsempészett technikával és kellő önreflexióval. Így felerősítve az általuk alkalmazott aszimmetrikus hadviselést.

Több

Az orosz identitás mibenléte

A vezetőknek nemcsak saját állami létének definiálására kellett választ adniuk, hanem a benne lévő népek önmeghatározása is alapvető kérdéssé vált, úgymint: ki tekinthető orosznak? Mit jelent orosznak lenni? Vajon nemzetállam Oroszország, és ahhoz hogy valaki orosznak mondja magát az orosz etnikumhoz kell tartoznia (russzkii), vagy elég csak a „csonka megmaradt birodalom” területén belül élnie?

Több

VaChina-diplomácia

A kérdés viszont továbbra is adott, hogy mennyire sikerült ezzel a „puha hatalmi” megközelítéssel teret nyernie Pekingnek. A válasz pedig az, hogy van egy-két példa, ami egyértelműen őket igazolja, ugyanakkor korai még ítéletet mondani ennek eredményességéről.

Több

Kell-e nekünk puskaporos hordó?

A harmincöt tárgyalási fejezetből harminckettőt már megnyitottak és ebből hármat le is zártak. Montenegró mellett Szerbiánál is a harmincöt fejezet megvitatása aktuális, de az utóbbi évek találkozói azt bizonyítják, hogy az Unió behúzta a bővítéssel kapcsolatos féket, nem akarja elsietni a következő bővítést.

Több

Miért érdemes háborúzni?

Mackinder szerint azonban ez a vélelem, - mármint, hogy Oroszország hatalmas és járhatatlan területe miatt elfoglalhatatlan - a XIX. század végén a vasúthálózat megjelenése miatt megdőlt. És a XX. században számolni kell azzal, hogy Nyugatról Németország megpróbálja majd elfoglalni a világ közepének számító Heartlandet.

Több

Digitális adóztatás

A digitális adó bevezetésének számtalan előnye lenne, hiszen az államháztartások bevételei hosszabb távon fenntarthatóbbá válnának, az adóbevételek ellenőrizhetősége javulna és a digitális szektor adókerülési lehetőségei is redukálódnának.

Több

Oroszország megértése II.

A győzelem helyett pedig a porba hullás, alászállás maradt, amelyet hosszas útkeresés követett ugyanazokkal a dilemmákkal, mint legalább kétszáz évvel ezelőtt.

Több

Brexit véleménycikk

Véleményem szerint nem elképzelhetetlen, hogy Boris Johnson impliciten meg akarta buktatni David Cameront, az hogy Theresa May követte Cameront, egy számára előnyös esemény volt, hiszen a Brexit végrehajtását elkezdő politikus jó eséllyel vereségre volt ítélve, így megnyílhatott az út a miniszterelnöki pozíció felé.

Több

Pártfőtitkárok és oligarchák játékszere

A Gazprom ráadásul egy új, 65 ezer férőhelyes stadion felépítését is vállalta, a csapat versenyképességének a javításához szintén nem sajnálta a rubel milliárdokat, csak a felvásárlást követő két évben mintegy 100 millió eurót költött a csapat megerősítésére.

Több

Oroszország megértése

A mongol alávetettség egyes vidékeken egészen 1480ig tartott. A bő két évszázados tatár uralom alatt a Rusz egységének kifejező intézményévé az egyház vált. A Kijevi Rusz egyházfője a „Kijev és egész Rusz metropolitája” címet viselte.

Több

Európai uniós hadsereg?

Ahogy azt a bürokratikus Európai Uniótól megszokhattuk, a közös biztonságpolitikának is van egy intézménye, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA), amely támogatja a védelmi projektek végrehajtását, és közös platformot biztosít a tagállamok honvédelmi minisztériumai számára, de ez a valóságban inkább egy összehangolást jelent a műveleti kapacitások kibontakozása, a különböző kutatások és a közös gyakorlatok tekintetében.

Több

Berlintől Szarovig - avagy a szovjet nukleáris hatalom kiépülése

Ez az első robbantás inkább, egy, a nyugati hatalmaknak szóló jelzés volt, hogy lássák azt, már a Szovjetunió is képes az atombomba előállítására. Az első fegyverként bevethető atombombák hadrendbe állítására csak 1953-ban került sor.

Több

Az isteni Diego és Falkland - avagy 90 percnyi külpolitika

Furcsa az élet, a futball még inkább az. Ha Isten keze leszorítva marad, akkor Maradona sportemberi megítélése egy életre, de legalábbis 1994-es doppingbotrányáig másképp alakul, és kivételes zsenije dominál a négy perccel későbbi ihletett és máig felejthetetlen szólógólja miatt.

Több

A történelem vajon mi?

Néhány hónap és az új amerikai elnökkel együtt mi is újra kapunk egy középtávú előrejelzést, hogy mi vár ránk és a világunkra az elkövetkező 10-20 évben. A korábbiakat visszanézve, úgy tűnik az amerikai think-thank-ek viszonylag pontosan meg tudják jósolni a jövőt. Immáron nem csirkefarhátból, hanem abból, ami a visszapillantóból és az előttünk futó tájból látszik. Azaz adatokból.

Több

A Pinochet-diktatúra gyökerei és utóélete

A Pinochetet követő új rendszer gazdaságpolitikája abban különbözik legjobban a korábbi neoliberális gazdaságtól, hogy az állam több figyelmet fordít a szociálpolitikára és a szegénységre, valamint úgy véli, hogy az államnak be kell avatkoznia az üzleti világba és a piac működésébe.

Több

Egy övezet, egy út

Bár az ázsiai nagyhatalom igyekszik magát ezen elvéhez tartani, néhány kivételes esetben az ellenkezője felől tesz tanúbizonyságot, például szudáni és dél-szudáni politikája által, amely azt jelzi, hogy megváltozott az ország hozzáállása a belügyekbe való be nem avatkozás tekintetében Afrika esetében.

Több

Kiáltások Hszincsiangból, avagy egy Ujgur genocídium előkészítése?

Mindennek fényében azonban a genocídium önmagában bőven nem elegendő megnevezése a régióban történteknek. Elvégre a párt célja nem az Ujgurok kiirtása, hanem a párt teljes autoritásának a fenntartása és egy homogenizált, a párthoz hű társadalom kialakítása.

Több

Most akkor Trump korunk Amazonja?

"I ama prestar aen", mondaná Galadriel a Gyűrűk urából, és mi sem mondhatunk nagyon mást. Egy láthatatlan kéz mindent újra rajzolt körülöttünk. És ahogy ez ilyenkor lenni szokott, sokan nevet, elméletet és logikát húznak a földcsuszamlásszerű változásokra.

Több

Kína klímapolitikája, II. rész

Ha tehát Kína nem változtat radikálisan a klímapolitikáján, akkor valószínűsíthetően nem sikerül a párizsi hőmérsékletcélt elérni, ami Földünk egészére nézve katasztrofális lesz. Továbbá ha 2030-ra maximalizálná is a kibocsátását, de csökkenteni nem tudná a következő években, akkor 2050-re már 4 °C fölötti átlaghőmérséklet emelkedést eredményezne.

Több

Kína klímapolitikája, I.rész

A 2000-res évektől megfigyelhető kibocsátásnövekedés véleményem szerint azzal magyarázható, hogy az ország 2001-ben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amely lehetővé tette számára, hogy a világ legnagyobb „kereskedője és gyártója” legyen.

Több

Határon - interjú Radvánszky Ferenc kárpátaljai lelkésszel, II. rész

Ez utóbbi szemléltetéséül: egy felmérés szerint napi nyolc óra munkáért kapott legalább 150.000 Ft–os havi nettó jövedelem mellett a most hazajött emberek nem mennek el a családjukat hónapokra hátrahagyva távolabb dolgozni, még akkor sem, ha ott a többszörösét is keresnék.

Több

Határon - interjú Radvánszky Ferenc kárpátaljai lelkésszel, I. rész

Tehát az az európai térség az értékes, ahol a biztonság és az élhetőség egymással együtt és (lehetőleg) azonos szinten van jelen. Vannak olyan térségek, ahol e két fogalom harmonizálása nem valósul meg, ezért hosszú távon kevésbé vonzóak.

Több

Egy csata, két film - Sztálingrád

Ritkán fordul elő, hogy a narráció, mint filmes eszköz, magasabb szintre emeli a történetmesélést, és valóban intim kapcsolatot épít fel a néző és a történet között, amikor nem pótol, hanem hozzáad. Terrence Malick 1998-as második világháborús filmje, talán a valaha volt legszebben fényképezett történet, Az Őrület határán, mint pacifista kiáltvány kiváló példája a narráció felhasználásának.

Több

"Ne pazarolja a levegőt!"

Az amerikai középosztály belső feszültségeit egy hasonlóan tragikus eset nem katalizált volna, igaz minden társadalmi osztálynak megvannak a saját félelmei. A viszonylagos kényelemben élő, létbiztonságában nem fenyegetett fehér bőrű lakosság elborzad, de nem kiált rendszerszintű problémákat, nem lát faji gyökerű tendenciákat egy ártatlanul lelőtt ember hírére - szemben a társadalom afroamerikai részével.

Több

Játszd újra, Vlagyimir!

Bár a számok ijesztőek, az elnök nemzetközi viszonylatban is kifejezetten szigorú intézkedéseket vezetett be a vírus tovább terjedésének megakadályozása céljából, felismerve a helyzet kezelésének hatékonysága és a népszerűségi mutatók közötti direkt kapcsolatot.

Több

A haladás paradoxona

Az elemzés két részletben tárgyalja a jövőt. Van egy rövid távú előretekintés – ez 2022-23-ig próbál prognózist felállítani, illetve egy hosszabb 2030-as évek közepéig előretekintő része

Több

Fociláz pandémia idején

Két évvel a tornát követően már jól látszik a világot erőn felül lenyűgözni szándékozó, értékelhető szurkolói tömegbázist és piaci alapon is életképes foci-ökoszisztémát nélkülöző rendező-országok poszttraumás betegsége: a stadionok kihasználatlansága, a csak rövidtávon kitartó pénzügyi dinamika.

Több

Mit hozott a jövő?

Az elemzés összeállítói nem tartottak lehetségesnek egy frontális háborút a nagyhatalmak között, hiszen a nemzetközi intézmények, a kereskedelem és az egymásrautaltság soha nem látott mértékben összeköti a Földet. Viszont úgy vélték, hogy a környezetvédelmi és etikai kérdések egyre nagyobb szerepet kapnak majd a világpolitikában, abban a világpolitikában, amelynek továbbra is az USA marad a vezető gazdasági, technológia és katonai hatalma.

Több

A japán autóipar megpróbáltatásai

A Toyota ekkoriban fejlesztette ki azt a logisztikai filozófiát, mely szellemében csak a legkevesebb alkatrészt rendeli meg a beszállítói hálózatától, így minimalizálva a készletezési költségeket. A termelési lánc hatékony, összehangolt működése piaci előnyhöz juttatta a fenti megközelítést széles körben bevezető japán autógyárakat a külföldi konkurensekhez képest.

Több

Toni Kroos, €gy bátor €mb€r Madridban

A média össztüzében élő labdarúgóknak ilyen dilemmák feloldásakor számolnia kell a sportág fejlődését és kultúráját meghatározó értékrenddel, erkölcsi preferenciákkal és korszellemmel.

Több

A fehér sárgaház

Az USA elnöke sarkos véleményét véka alá nem rejtve posztolta, "nem lesz más választásunk, csakis az, hogy elpusztítsuk Észak-Koreát".

Több

A renitens különutas

Olybá tűnik, ilyenkor a szabadságjogok mindent felülíró tisztelete, az önrendelkezés teljességének igénye kerül éles konfliktusba és nyer az állampolgár azon természetes igényével szemben, hogy a megfelelő jogi, igazgatási és pénzügyi eszközökkel felruházott állam igenis védje meg minden fenyegetéstől.

Több

A logikáról

Ahogy egyszer valaki megfogalmazta, a világ nagy sakkjátszmájában, egyet lépünk mi, egyet az ellenfél, egyet meg a jó Isten.

Több