Kalendárium - 04.23. - Korrupció, Mr. A.T.M., az angolna

4/23/2024
Zsanett Horváth-Müller

Banharn Silpa-archa, volt thai miniszterelnök, akinek botrányokkal teli mandátuma megelőzte az ország 1990-es évekbeli gazdasági összeomlását.

Banharn, aki egy regionális hatalmi közvetítő és a pénzpolitika mestere volt, politikai pártfogóként gazdagította hazai tartományát, Suphanburi-t. Ám 1995 és 1996 közötti, 16 hónapos miniszterelnöki mandátuma alatt korrupciós vádakkal és gazdasági rosszgazdálkodással vádolták.

Thaiföld "lufi" gazdasága, a felelőtlen és ellenőrizetlen hitelezés, nőtt az ő felügyelete alatt, majd egy évvel később robbant, kiváltva az ázsiai pénzügyi válságot.

Mindvégig Banharn maradt a tipikus tartományi uralkodó. Tizenegy alkalommal választották be a parlamentbe, és "Banharnburi" becenévre hallgatott hazai tartományában.

Ismerős arca volt a Thai politikában, különböző kormányokban szolgált miniszterként az évek során, és „Mr. A.T.M.”-nek nevezték eljárásai miatt, amellyel támogatást nyert és szövetségeseket biztosított magának.

A pragmatikus, nemideológiai politikában, amely régen jellemző volt Thaiföldön, őt "az angolna" néven ismerték, képessége miatt, hogy pártját koalíciókba szője, ideértve azokat a törékeny kis pártok csoportját is, amelyek rövid időre hatalmon tartották miniszterelnökként.

Banharn Silpa-archa 1932. augusztus 19-én született Suphanburi-ban, kínai kereskedő családban. Vagyont szerzett kereskedelemből és építésből, részben az 1960-as években zajló infrastrukturális robbanásból, ami részben az amerikai befektetésnek köszönhető volt a vietnami háború idején.

Politikai pályafutását 1974-ben kezdte a Chart Thai pártban. Először 1976-ban került be a parlamentbe, és ismételten hatalmas többséggel választották meg, mivel hatalmát felhasználva segített abban, hogy Suphanburi Thaiföld egyik legsikeresebb tartományává váljon.

A miniszterelnöki tisztségéből való lemondása után, a korrupciós botrányok miatt, Banharn nem szolgált újra miniszterként, de politikailag aktív maradt. 2008-ban, két évvel azután, hogy egy puccs megdöntötte Thaksint, koalíciót alakított a Népi Erő Pártjával, ami Thaksin Thai Rak Thai pártjának utódja volt.

Amikor a Legfelsőbb Bíróság később azonban feloszlatta a kormányzó pártot, Banharnt, valamint más pártvezetőket is öt évre kizártak a politikából.

Az azóta eltelt években, ő egy marginális, bár színes szereplője volt a politikai színtérnek. Nem volt jelentős tényező az utolsó években az országot megrázó tüntetések és erőszakhullámok során.

Forrás - The New York Times