Kalendárium- 04.18. . Samuel P. Huntington, prominens amerikai politológus

4/18/2024
Zsanett Horváth-Müller

Samuel P. Huntington (1927-2008) amerikai politológus, aki az amerikai külpolitikára gyakorolt hatásáról ismert. A Yale, a Harvard és a Columbia egyetemeken töltött be tisztségeket, a polgári-katonai kapcsolatok, az összehasonlító politika és a nemzetközi kapcsolatok témakörében.

Nevezetes művei közé tartozik a "The Soldier and the State" (1957), amely a katonai és politikai hatalom kapcsolatát vizsgálta az Egyesült Államokban, valamint a "Political Order in Changing Societies" (1968), amely szerint a politikai instabilitás gyakori a fejlődő országokban.

Huntington 1970-ben megalapította a Foreign Policy című folyóiratot, valamint az Amerikai Politikatudományi Társaság elnöke volt. A "The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order" (1996) című ellentmondásos könyvével hívta fel magára a figyelmet, amelyben azt állította, hogy a globális konfliktusok az ideológiai ellentétekről a kulturális megosztottságra helyeződnek át.

Pályafutása során sokat publikált olyan témákról, mint a nemzetbiztonsági stratégia, a demokratizálódás és az amerikai politikai kultúra.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Samuel-P-Huntington