Napi memó: Orosz gazdasági mutatók - nyereség a háborúban

1/12/2024
Gábor Horváth-Müller

Az orosz pénzügyminiszter, Anton Sziluanov, azt mondta, hogy az augusztusban bevezetett egyszeri különadó 315 milliárd rubelt (3,4 milliárd dollárt) hozott be, ami 5 százalékkal több, mint várták. Az egyszeri adót azok a vállalatok fizetik, amelyek átlagosan 1 milliárd rubel feletti adó előtti nyereséggel rendelkeztek 2021-ben és 2022-ben. Sziluanov azt is elmondta, hogy a Nemzeti Jóléti Alapot 2023-ban 1 billió rubellel fogják feltölteni, de a költségvetés kiegyensúlyozására 2,9 billió rubelt használnak majd fel a vagyonból, amelynek várhatóan közel 1,5 százalékos hiánya lesz a bruttó hazai terméken.

Egy találkozón Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal, a védelmi miniszter, Szergej Szojgu azt mondta, hogy az orosz hadsereg átvette a Mariinka városát, a Donyeck közelében. Putyin szerint a Mariinka elfoglalása lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy "szélesebb operatív területhez jussanak." Kijev tagadja, hogy a város elesett volna.

Az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi Szervezete úgy véli, hogy egy jemeni halászhajót, amelyet utoljára Szomáliai vizeken láttak, hétvégén elrabolták. A hónapban két másik hajót állítólag kalózok fogtak el, és egy másik egy sikertelen támadás célpontja volt. Az események a jemeni húsiták növekvő támadásai között történtek a Vörös-tenger kereskedelmi hajóira.

Mali visszahívja nagykövetét Algírba, miután algíri tisztségviselők kritizálták a Mali területén tapasztalt közelmúltbeli erőszakot. A döntés azután született, hogy Algéria külügyminisztere felszólította a nagykövetet a közelmúltbeli összecsapásokkal kapcsolatban - amit a mali külügyminiszter "Mali belügyeibe való beavatkozásnak" nevezett.

Forrás - GPF