Napi memó: orosz műtrágya, USA szankciók

5/1/2024
Gábor Horváth-Müller

Egy nagy mennyiségű nitrogén-alapú ásványi műtrágyát gyártó vállalat vezetője azt mondta a Financial Times-nak, hogy Európa egyre inkább függ Oroszországtól a műtrágyák terén. Svein Tore Holsether, a Yara International vezérigazgatója szerint Európa "alvajáró módon adja át a kritikus élelmiszer- és trágyaellátás hatalmát Oroszországnak", mivel az EU kétszer annyi műtrágyát importált Moszkvából 2023 első hat hónapjában, mint az előző évben. Az orosz import idén alacsonyabb, de még mindig viszonylag magas, a húgtrágyák teljes mennyiségének egynegyedét kitevő.

Az amerikai pénzügyminisztérium ideiglenesen feloldotta a bizonyos szankciókkal sújtott orosz bankokkal kapcsolatos tranzakciókra vonatkozó korlátozásokat az energetikai szektorral kapcsolatosan. November 1-ig engedélyezettek ezeknek a bankoknak a tranzakciói, ha azok az olaj és számos más energiaforrás, köztük a földgáz, a fa, a szén és az urán kitermeléséhez, termeléséhez, finomításához, folyékonyításához, szállításához vagy vásárlásához kapcsolódnak. A rendelkezés lehetővé teszi az energia bármely eszközön keresztüli fejlesztésével, termelésével, átvitelével vagy cseréjével kapcsolatos tranzakciókat is.

A China State Shipbuilding Corporation 6 milliárd dolláros szerződést kötött a katari állami olajóriással, a QatarEnergy-vel, hogy 18 folyékony földgázszállítót építsen. Ez a legnagyobb egyedi hajóépítési szerződés eddig. A hajók a világ legnagyobb LNG-szállítói közé fognak tartozni, mindegyikük 271 000 köbméteres kapacitással.

Kína állambiztonsági minisztere, Chen Yixin, egy új cikkben esküdött meg, hogy megfékezi a tajvani függetlenséget a tajvani megválasztott elnök, Lai Ching-te beiktatása előtt, aki ellenállt Peking "békés újraegyesítésére" irányuló felhívásainak. Chen a Kommunista Párt által támogatott Study Times-ban írta, hogy Peking legfőbb kémelhárító ügynöksége "határozottan küzdeni fog mindenféle tajvani függetlenségi törekvés ellen".

Kína külügyminisztere, Wang Yi, hétfőn tárgyalt peruán kollégájával, Javier Gonzalez-Olaechea Franco-val Pekingben. Wang kifejezte Kína készségét arra, hogy mielőbb lezárják a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásukat. Ígéretet tettek arra, hogy elmélyítik együttműködésüket az infrastruktúraépítés, a digitális gazdaság, az egészségügy és a zöld fejlesztés területén.

Forrás - GPF