Ukrajna nem fog egyhamar a NATO tagjává válni

10/6/2023

A NATO-csúcs keretein belül sikerült megállapodni arról, hogy Ukrajnának könnyebb lesz a NATO-ba csatlakozni. Azonban addig nem kerülhet erre sor, míg a háború tart.

A NATO alapítóokmányának egyik legfontosabb eleme az 5. cikkely, amely kimondja, hogy a NATO bármelyik tagállamának megtámadása egyenlő az összes tagállam megtámadásával. Ebből kifolyólag az elhamarkodott döntés Ukrajna ügyében, könnyedén beleránthatná a NATO-t a konfliktusba, amit egyértelműen szeretne elkerülni mindenki.

Ukrajna ezzel szemben sürgeti a csatlakozást, mert attól tart, hogy aháború után az egész folyamatot szándékosan el fogják nyújtani. Mindkét oldalról jogos a félelem.

Jelenleg két álláspont van Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban. Egyfelől sokan azt állítják, hogy a konfliktus pont az esetleges NATO-tagság miatt robbant ki, vagyis a NATO-tagság ötletének elvetése megelőzhette volna a háborút. A másik oldaról viszont az a vélemény, hogy Oroszország ettől függetlenül is megtámadta volna nyugati szomszédját. Ezért többen azt tartják a legjobb lépésnek, ha Ukrajna minél előbb a katonai szövetség részévé válik, hogy elkerüljék a további konfliktusokat. Oroszország sem lenne annyira vakmerő, hogy a teljes NATO-val szembeszálljon.