Az Egyesült Arab Emirátusok a globális térben

Az Egyesült Arab Emírségek a legglobalizáltabb ország a Közel-Keleten, mivel Abu Dhabi, a hatalmas olajvagyonnal rendelkező emírségek és a vállalkozói készségekkel rendelkező Dubai kereskedelmi központként nyílt meg nem sokkal a britektől való függetlenség elnyerése után. Az Egyesült Arab Emírségek már jóval korábban elkezdtek nyitni a szabad kereskedelem, a munkaerő szabad mozgása és a közös üzleti vállalkozások felé, mint a többi közel-keleti ország. Amikor tehát a globalizáció tendenciája az 1990-es évek közepén világossá vált, a legtöbb közel-keleti ország felkészületlen volt a globalizáció gazdasági és politikai hatásaira, míg az Egyesült Arab Emírségek készen állt a globalizációra, legalábbis gazdaságilag. A globalizációt soha nem tekintették kihívásnak, hanem olyan lehetőségnek, amelyből hasznot húzhatnak.

Ismertetés

Az Egyesült Arab Emírségek példát mutat a világnak a kihívások kezelésében a politikai stabilitás és a szociális biztonság fenntartásával, a nyitott gazdaságpolitika elfogadásával, a magánszektorok aktivizálásával és a külföldi befektetők vonzásával és rengeteg energiát, időt és pénzt fektettek abba, hogy utat törjön magának az egészséges üzleti és befektetési környezethez.

A 32 278 négyzetmérföldes területű, 7 kis emírségből álló Abu Dhabi, Dubai, Ras Al-Khaimah, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain és Fujairah, amelyek együttesen alkotják az Egyesült Arab Emírségeket. Ezek az emírségek 1971. december 2-án egyesültek egyetlen szövetségi államként. Abu Dhabi az egyesülés leggazdagabb tagja, mivel hatalmas olajvagyona van, Dubai pedig a második legnagyobb emírség, mivel kereskedelmi kikötő. Az Abu-Dhabihoz és Dubajhoz hasonló emírségek szövetségesei révén a fennmaradó öt kis emírség politikai és gazdasági előnyöket élvez.

Az állam autokratikus kormányzatúnak számít, melyet Mohammed bin Zayed Al Nahyan vezet. Államberendezkedése választásos monarchia és minden Emírséget a saját monarchiája vezet. Az Emirátusok külpolitikája szerint nem avatkoznak be más országok belügyeibe, hisznek a tárgyalás és a békés megoldásokban. Az Egyesült Arab Emírségek mindig támogatja az olyan nemzetközi intézményeket, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC).

Globalizáció és az Egyesült Arab Emírségek

Napjainkban a globalizációra a világ minden országának szüksége van, legyen az kicsi vagy nagy, fejlett vagy fejlődő ország. A globalizáció 1980-ban kezdődött, de a technológiai fejlődéssel a közlekedési és kommunikációs ágazatokban, valamint a nagy fejlődő országokon keresztül történő befektetésekkel és a nemzetközi kereskedelem és befektetések előtti megnyitással lépést tartott. Még a szegény országok is keményen próbálják kihasználni a globalizáció lehetőségét. Hatalmas munkaerővel jutnak el a feldolgozott termékek és szolgáltatások világpiacára.

A Közel-Kelet a népesség és a terület nagyságát tekintve nem biztos, hogy jó befektetési régió, de a rengeteg természeti erőforrás, a gáz és az olaj miatt ezek az országok a nemzetközi szintéren a legfontosabbak közé tartoznak. Az Egyesült Arab Emírségek szegény sivatagi ország volt, de az olaj felfedezése jelentősen megváltoztatta gazdaságát. A globalizáció hatására az olajforrások olyan fontosak lettek, hogy a befektetők inkább az Egyesült Arab Emírségek kis területét és népességét veszik figyelembe.

Interkonnektivitás lehetőségei, gazdasági faktorok

A globalizáció a világgazdaság kölcsönös függőségét jelenti, néhány technika, mint például a kiszervezés (Outsourcing) és a beszervezés (Insourcing) a nemzetközi együttműködés legjobb módszerének bizonyul. Ma az Egyesült Arab Emírségek, különösen Dubai sok külföldi befektetőt vonz, mert minden lehetőséget biztosít az üzleti fejlődéshez.

Az Emirátusok felismerte annak fontosságát, hogy olyan nyitott ország legyen, amely valami újat tud nyújtani a befektetőknek. Így az „offshoring”, amely a termelési folyamatok és szolgáltatások egyik országból a másikba történő áthelyezéséből áll, szintén fontos szerepet játszik, és közvetlen hatást gyakorolt az országokra. Dubai jelentős gazdasági feltételeket és lehetőségeket kínál a külföldi befektetőknek az ottani üzleti tevékenységhez. Az Emirátusok jövőképe legjobban úgy definiálható, hogy nyitott országot hoznak létre a nemzetközi üzleti befektetések számára, és mindent megtesznek a jobb infrastruktúra kiépítéséért.

Eleinte az Egyesült Arab Emírségek gazdasága leginkább a természeti erőforrásoktól függött, de mostanra más ágazatokra is koncentrál a profit fejlesztése érdekében. Elkezdett más bevételi forrásokat keresni, mint például a turizmus, az ingatlanok és a nemzetközi pénzügyek.

Gazdasága nem csak a külkereskedelemtől, hanem az import- és exportpiactól is függ. Legnagyobb exportpartnerei Japán, Dél-Korea, Thaiföld és India, fő exportcikkei pedig a földgáz, a nyersolaj és a szárított hal. A fő importőr országok Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína, Japán és India; a fő importált áruk pedig a belső vállalkozások számára készült berendezések és vegyi anyagok.

Az Emirátusok másik sikere a legújabb technológiák alkalmazása. A piac együttműködik a modern trendekkel és új ismereteket alkalmaz a termelési funkcióban. A piacra vonatkozó előzetes elképzelések betartása segít a hatékony munkavégzésben, olyan ágazatokban, mint a termelés, a menedzsment és a vállalkozói tevékenység.

Kihívások és lehetőségek

A jelenlegi világrend nem hagy más lehetőséget, mint hogy más fejlődő országokkal együtt csatlakozzunk a globalizációhoz, mint folyamathoz. A globalizáció, és az interkonnektivitás megzavarja az Emirátusok népének kultúráját és mentalitását. Az állam turistákat és külföldi befektetőket akar vonzani, viszont ahhoz egyéb társadalmi lépéseket is meg kell tennie. Kompromisszumot kell kötnie mélyen gyökerező iszlám hagyományaival, de a szabályok szigorú betartása a látogatók és turisták jelentős részének elvesztését eredményezi, mind a helyiek, mind a külföldiek esetében. Ezért ahhoz, hogy az Egyesült Arab Emírségek aktív és profitáló szereplője legyen a globális folyamatoknak, szabad és széles látókörű országgá kell válnia. Ez nemcsak kulturális, hanem gazdasági változásokat is hoz. Dubai esete lehet a legjobb példa, hiszen olyan mély konzervatív országok veszik körül, mint Irán és Szaúd-Arábia, mégis sikerül vonzania a külföldi befektetőket azáltal, hogy a vállalatok adómentes környezetben működhetnek.

Geopolitikai kihívások

Az Egyesült Arab Emírségek geopolitikai helyzete összetett, politikai és gazdasági megosztottságot is magában foglal. Miközben szoros szövetséget ápol az Egyesült Államokkal, nagymértékben támaszkodik a Kínával folytatott kereskedelemre. Magas egy főre jutó GDP-je ellenére az Egyesült Arab Emírségeket gyakran a globális dél részének tekintik, és az indiai és afrikai vállalkozások központjává vált, amiért a "Közel-Kelet Szingapúrja" becenevet kapta. Emellett az Egyesült Arab Emírségek előrelépést tett a diplomácia terén azzal, hogy 2020-ban normalizálta kapcsolatait Izraellel.

A Közel-Keleten zajló konfliktusok és a globális hatalmi harcok közepette az Egyesült Arab Emírségek továbbra is virágzik, fejlődik. A nem-olaj alapú gazdasági szektorokban közel évi 6%-os növekedést produkál, megelőzve ezzel a nyugati országokat, sőt Kínát is. Ez a jólét világszerte vonzza a tehetségeket és a gazdagságot, köztük kínai kereskedőket, indiai mágnásokat, orosz milliárdosokat és nyugati bankárokat, akik mindannyian stabilitást és sikert keresnek. 2020-ban az Egyesült Arab Emírségek jelentős külföldi befektetéseket vonzott a zöldmezős projektekhez, és az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és India mellett a legjobb célpontok között szerepelt.

Ami a biztonságot illeti, az Egyesült Arab Emírségek számos védelmi szerződést írt alá nyugati hatalmakkal, például az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal, és szoros védelmi kapcsolatokat ápol a közelebbi nemzetekkel és számos más nemzettel.

Az idő múlásával megváltozott az emberek gondolkodása az Egyesült Arab Emírségekben, mivel Dubai pozitív változásokat hozott az üzleti fejlődés területén. Még más emírségek számára is példaképpé vált. Az Egyesült Arab Emírségek fiatalabb generációi vezetik őt, és ők a döntéshozók. Az ő hozzájárulásuk figyelemre méltó változásokat eredményez a kereskedelmi és infrastrukturális ágazatokban. A fiatalabb generáció közvetlen kapcsolatban áll az uralkodó családokkal.

Következtetés

Az Egyesült Arab Emírségek 21. századi fejlődésének legnagyobb része a globalizációnak köszönhető. Aktívan részt vesz a folyamatban azáltal, hogy kedvező környezetet biztosít az üzleti élet és a külföldi befektetések számára. A kereskedelmi kapcsolatok egyre inkább növekedésével bővítették import- és exportpiacukat is. Ez segített az Emirátusokat az ország infrastruktúrájának fejlesztésében is. Néhány gazdasági technika, mint a kiszervezés, beszervezés és az „offshoring” segített neki jó üzleti kapcsolatok kialakításában más országokkal, amelyeket közvetve befolyásolt a globalizáció, amely az ország nyitottságához is vezet, ami viszont negatív hatást gyakorolhat a kultúra és a hagyományokra. A kormánynak a gazdasági stabilitás érdekében kezelnie kell a külföldi befektetések áramlását, az egyre szeszélyesebb világpolitikai viszonyokban helyes, és az Emirátusok számára kedvező döntések és „oldalak” mellé kell állniuk, hogy az eddigi prosperálás folytatódhasson.

Források:

United Arab Emirates, a country on the rise, Atalayar. Elérés: https://www.atalayar.com/en/articulo/politics/united-arab-emirates-country-rise/20221123151102159195.html
Israel-Gaza war forces economists to rethink outlook at IMF's Morocco meeting, The National. Elérés: https://www.thenationalnews.com/business/economy/2023/10/14/israel-gaza-war-adds-another-layer-of-uncertainty-to-mena-economic-outlook/

UAE a 'safe haven' for investors despite rising geopolitical uncertainty in Middle East, The National. Elérés: https://www.thenationalnews.com/business/economy/2023/10/17/uae-a-safe-haven-for-investors-despite-rising-geopolitical-uncertainty-in-middle-east/

How is the United Arab Emirates thriving in a fragmented geopolitical landscape, Diplo. Elérés: https://www.diplomacy.edu/updates/how-is-the-united-arab-emirates-thriving-in-a-fragmented-geopolitical-landscape/

The Reshaping of UAE Foreign Policy and Geopolitical Strategy, Carnegie Endowment for International Peace. Elérés: https://carnegieendowment.org/sada/86130

Sheikh Mohammed (FULL) exclusive interview, BBC NEWS Elérés: https://www.youtube.com/watch?v=MeDb2nU9jKU

How did Dubai get so rich? ,CNBC International. Elérés: https://www.youtube.com/watch?v=EctE3dEAwEY

The Economy of the United Arab Emirates, Economics Explained. Elérés: https://www.youtube.com/watch?v=QP-eJRMrnBg