Napi memó: Csempészet elleni fellépés, Macron a megmentő?

3/22/2024
Gábor Horváth-Müller

Az Egyesült Államok másodlagos szankciói miatt több nagy kínai bank is leállt az utóbbi két hónapban az orosz jüan fizetések elfogadásával - számolt be a Russia’s Izvestia nevű újság. A bankok között szerepel a Ping An Bank, a Bank of Ningbo, a China Guangfa Bank, a Kunshan Rural Commercial Bank, a Great Wall West China Bank, a Shenzhen Rural Commercial Bank, a Dongguan Rural Commercial Bank és a China Zheshang Bank. Ugyanakkor a kínai nagykövet Moszkvában megerősítette Kína elkötelezettségét azzal kapcsolatban, hogy üdvözli a orosz üzleti tevékenységet, befektetéseket és együttműködést.

Egy ukrán törvényhozó azt állította, hogy Franciaország fontolgatja egy európai katonai misszió bevetését Ukrajna északi részén annak érdekében, hogy felszabadítsa az orosz szövetséges Fehéroroszországgal határos területeket őrző ukrán csapatokat. Aleksey Goncharenko, aki nem nevesített francia kollégákkal folytatott beszélgetésekre hivatkozott, azt mondta, hogy Franciaország koalíciót próbál létrehozni, valószínűleg beleértve Lengyelországot és a Balti államokat is. A katonai kontingens létszámát még nem határozták meg, de Emmanuel Macron francia elnök elkötelezett az ötlet mellett - mondta Goncharenko.

Dél-Korea nukleáris képviselője, Lee Jun-il, és Jung Pak, Washington Észak-Korea helyettes különleges képviselője megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amely foglalkozik Phenjan illegális olajcsempészésével. Aggodalmukat fejezték ki az Észak-Korea által jelentett katonai fenyegetések és ellenségeskedés miatt Dél-Koreával szemben. Eközben 400 dél-koreai és amerikai katona, tankokkal, helikopterekkel és drónokkal támogatva, öt napos városi harci gyakorlatokat kezdtek meg a határ menti Paju városában.

A Putyin-rezsim fegyveres ellenfeleinek, a Russian Volunteer Corps parancsnoka kijelentette, hogy a csoport második frontot nyitott a orosz-ukrán háborúban. A pro-ukrán erők az utóbbi napokban támadásokat hajtottak végre Oroszország Kurszki és Belgorodi területein, a Sumy és Kharkiv megyék határán.

Üzbegisztán és Kína megállapodtak egy különleges gazdasági övezet létrehozásában Üzbegisztán Andizsán régiójában. Az 540 hektárt átfogó övezet befektetéseket kíván vonzani, támogatni a behozatal-pótló termékek gyártását és növelni az exportot.