Napi memó: Erdogan Bagdadban, az USA elhagyja Nigert

4/23/2024
Gábor Horváth-Müller

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan, jelentős látogatást tett Bagdadban, Irakban, ami az első török elnöki látogatás volt 13 év óta az országban. Bagdadban magas rangú tisztségviselőkkel találkozott, valamint Erbilben, az iraki Kurdisztán fővárosában is. Bagdadban tárgyalásokat folytatott Abdullatif Rashid elnökkel és Mohammed Shiya al-Sudani miniszterelnökkel a vízforrás-gazdálkodás, a földgáz- és olajszállítások, valamint a terrorizmusellenes erőfeszítések témakörében, ideértve egy közös ellenzterrorista műveleti központ létrehozását. Erbilben Erdogan részt vesz egy üzleti fórumon, amelynek célja 2030-ig 20 milliárd dollárra növelni a kereskedelmet, például a Fejlesztési Út Projektjének kezdeményezései által.

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy kivonja csapatait Nigériából, és bezárja légibázisát Agadezben, miután az országot katonai junta jelezte, hogy felmondja a washingtoni katonai megállapodást. Az Egyesült Államok, amelynek tavaly körülbelül 1000 katona állomásozott Nigériában, az országot használta fő bázisaként a Szahel térségben történő megfigyelésre és gerillaellenes műveletekre. Az elmúlt hetekben jelentőséggel bír, hogy tucatnyi orosz katonai oktató és személyzet érkezett Niameybe, mivel a nigériai kormány Moszkvához fordul biztonsági segítségért.

Azerbajdzsáni elnök, Ilham Aliyev, hétfőn Moszkvában tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az út azután jön, hogy Oroszország múlt héten megkezdte békefenntartó ereit kivonni a Nargorno-Karabah régióból, amelyet Azerbajdzsán tavaly visszafoglalt az etnikai örmény hatóságoktól. Moszkva korábban közvetített a két ország közötti vitában, amíg Örményország nem vádolta meg, hogy nem védi megfelelően érdekeit ott. Oroszország Kommerszant című újsága szerint várhatóan Aliyev útja után Pashinyan örmény miniszterelnök látogat Moszkvába.

Moldovai politika. Az EU ellenes ellenzéki pártok Moldovában vasárnap bejelentették, hogy új koalíciót alakítanak a közelgő választásokon való induláshoz. Az "Észt győzelem" nevű szövetség bejelentése a Moszkvában található menekült üzletember, Ilan Shor vezette, aki részt vett a ceremónián.

Orosz bankrendszer. Kirgizisztán Finca Bankja bejelentette, hogy május 5-től korlátozásokat vezet be a mobilalkalmazáson keresztüli átutalásokra Oroszország Sberbank Online alkalmazásán keresztül. Szünetelteti az utalásokat Oroszország Tinkoff bankján keresztül is. A Kirgiz bankok április elején abbahagyták Oroszország Mir kártya fizetési rendszerének szolgáltatását a másodlagos szankciók fenyegetése miatt. Közben az Egyesült Államok Közép- és Dél-Ázsiai Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára Kirgizisztánba érkezett, hogy megbeszélje a kétoldalú kapcsolatokat.

Pakisztán és Irán. Az iráni elnök, Ebrahim Raisi, hétfőn háromnapos látogatásra érkezett Pakisztánba. Raisi találkozik Aszif Ali Zardari elnökkel és Shehbaz Sharif miniszterelnökkel a régiós és globális fejleményekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról, különösen a terrorizmus elleni küzdelemről.

Növekvő export. Oroszország olajexportja Kínába 12,85 százalékkal növekedett az idei első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest, a TASS orosz hírügynökség közölte, Kína Általános Vámhivatalának adataira hivatkozva. Oroszország továbbra is Kína legnagyobb olajszállítója, megelőzve Szaúd-Arábiát és Irakot, amelyek a második és harmadik helyen állnak.

Forrás - GPF